Friday, November 25, 2011

ხორბლი მოსავლის აღება ძველი და ახალი მეთოდებით


      პურეულის მოსავლის აღებას მკა ეწოდება.მოწეულ მოსავალს მკათათვეში იღებენ.უწინ მოსავალს ასე იღებდნენ.მომკელებს ქალები მიჰყვებოდნენ და მოჭრილ თავთავებს ძნებად კრვდნენ.შეგროვებულ ძნებს თავდაპირველად ყანაში ტოვებდნენ.ერტად დადგამდნენ ისე, რომ ჰაერზე კარგად განივებულიყო და თავთავები კარგად გამომშრალიყო,შემდეგ ურმებით კალოზე ჩამოიტანდნენ და ზვინებად დგამდნენ,ზვინებიდან დროდადრო ძნებს ჩამოშლიდნენ,კალოზე გაშლიდნენ და დალეწავდნენ.ლეწვა თავთავიდან მარცვლის გამოღებას ნიშნავს,ლეწვას სჭირდებოდა სპეციალური მოწყობილობა კევრი.ახლა ყანაში მარცვლეულის აღებისა და ლეწვისთვის კომბაინს იყენებენ ის ერთდროულად ორ მოქმედებას ასრულებს:მკის და ლეწავს მარცვალს.საერთოდ ყველა მცენარის დროულად აღება დიდ გავლენას ახდენს მოსავლის უდანაკარგოდ  აღებაზე იგი ყველაზე მეტად ხორბლეულზე ითქმის  დროულად თუ არ ავიღეთ,მწიფე მარცვალი ჩაცვივა და თავთავი ხშირად განახევრებული მარცვლით დაგვრჩება.ხორბლის სიმწიფე სამ ფაზას გაივლის რძისებრ,ცვილისებრს და მაგარ ანუ სავსეს.ხორბლის მარცვალი მაშინ უნდა ავიღოთ,როდესაც იგი სავსეა და მაგარი.დაგვიანება მართალია მარცვალს არ ვნებს,მაგრამ მარცვალს ამცირებს.ხორბალს ძირითადად კომბაინით იღებენ.

No comments:

Post a Comment